Search

DIALOG med Guttormsgaards Arkiv

Updated: Sep 6

Utstilling i Galleri Blaker Skanse; 27. september - 16. oktober 2022


Utstillingen er en markering av KunstSkansens 10-års jubileum. Den er også den første samarbeidsutstillingen mellom KunstSkansen og Guttormsgaards Arkiv, to kunstinstitusjoner lokalisert et steinkast fra hverandre på Blaker.


Utstillingen viser utvalgte verk fra Guttormsgaards samling og kunst fra 11 kunstnere fra KunstSkansen som i egen kunst har gått i dialog med objekter og tankegods fra Arkivet, slik at nye forbindelser oppstår. Jeg deltar med Nakne Linjer:

Foto: Øystein Thorvaldsen

Mitt verk har tittel Nakne Linjer, og består av tusjtegning på papir, innrammet i eikeramme med kunstglass, str. 85x115 cm og en naken furuplante str. 14x25x8 cm.


Fra Guttormsgaards samling, valgte jeg en innbundet, håndskrevet Koran med diverse notater og kommentarer. Opphavssted er Kairo i Egypt, og den er trolig fra 1850.

Foto: Guttormsgaards Arkiv

Intensiteten i de håndskrevne tegnene, og mønstrene de danner, gir meg en visuell opplevelse og er det som første fanger min interesse i denne vakre håndskrevne Koranen. Senere tenker jeg på teaterstykket "Abrahams barn" som viste oss sammenhengen mellom Koranen, Bibelen og Toraen, der Svein Tindberg pekte på likheter og formidlet unnfangelsen av ideene, og viste oss at disse viktige bøkene nok har samme utspring. Religiøse tekster som handler om noe som er større enn oss mennesker.


I mitt arbeide har jeg tegnet linjer tett i tett etter hverandre på et stort papir. Jeg fokuserer på repetisjon og rytme. Jeg har valgt en farge på tusjen for å skape større konsentrasjon og for å komme tett på materialet. Slik opplever jeg at arbeidsprosessen blir intim og ærlig. For å komme frem til kjernen, er det viktig for meg å redusere virkemidlene jeg bruker, forenkle og repetere et tegnemønster. I enkelheten trer klarheten frem. I klarheten ligger kraften. Lyden av tusjen som sakte glir over papiret og etterlater spor etter håndens konsentrerte bevegelse bringer meg inn i tilstedeværelse. Sansenes møte med materialet og det intuitive får styre, og det fysiske arbeidet blir en meditativ prosess. Den ene linjen går over i den andre linjen, like umerkelig som det ene øyeblikket går over i det neste. Hvert øyeblikk forekommer bare en gang, men fordi alt bygger på det som har vært, er det nødvendig for øyeblikkene å resonere med hverandre og til dels gjentas. En naken furuplante, sanket på Kråkerøy, med linjer i form av grener og røtter som peker i alle retninger, tilfører en ny dimensjon.


Foto: Sissel Aurland


Ser mer informasjon om utstillingen DIALOG her https://www.kunstskansen.no/aktuell-utstilling-pa-galleri-kunstskansen.html